27 Ocak 2017 Cuma

Morbit Obezite ve Estetik Cerrahi


Günümüz koşullarında insanların daha fazla tüketip daha az hareket ediyor olması nedeni ile şişmanlık, yeni popülerize olan adı ile obezite artık toplum sağlığını tehdit edecek boyuta ulaşmıştır. Gelişmiş toplumlarda yapılan araştırmalar kilo artışına bağlı gelişen ekonomik kayıpları daha net ortaya koymaktadır. Artık sağlık politikaları belirlenirken obezite sorunun çözümüne yönelik stratejiler üzerinde de çalışılması gerektiği inkar edilemez bir gerçektir. 


Boy kilo oranına bakılarak toplumun önemli bir kesimi şişman olarak tanımlansa da şişmanlığın da farklı dereceleri bulunmaktadır. Normalin biraz üzerinde olan pek çok insan mevcut kiloları ile sağlıklı bir yaşam sürebilir. Fakat gereksiz kilolar belli bir seviyenin üzerine çıktığında bir kısır döngü oluşur. Kişinin hareketi kısıtlanırken besin tüketimi (çoğu zaman içinde bulunduğu depresif durumun da etkisi ile) giderek artar. Artan kilolar giderek kişinin sağlığını tehdit ederek ölüme kadar gidecek bir süreç başlar. Bu duruma gelen morbit obez kişilerde kilo surunu estetik bir sorun olmaktan ziyade bir hastalık olarak kabul edilmektedir. 

Öncelikle bu durumdaki hastaların tedavisinde Estetik cerrahi işlemleri kilo verilmesi için kullanılmaz. Kilo vermeden uygulanacak estetik işlemlerin sonuçları yetersiz olacağı gibi kiloların azaltılması için fazla yağ alınması kişilerin hayatını da riske atar. 

Morbit obez olan hastalar sindirim sistemine yönelik yapılacak cerrahi işlemler (mide ve barsak ameliyatları) ve sonrasında yeme alışkanlıklarını değiştirmeleri neticesinde hızlı bir kilo verme sürecine girerler. Yaklaşık 1-1.5 sene içerisinde hızla kilo veren bu hastaların sarkan karın, meme, kol ve bacaklardaki derinin eski gergin haline getirilmesi için ise estetik cerrahi kaçınılmaz olur. Estetik cerrahi ancak bu şekilde kilo verip cilt sarkmaları olan hasta grubunda harikalar yaratır. Doğru bir planlama ile aşamalı olarak sarkan derilerin alınması ve oluşacak izlerin kamufle edilmesi ile hastalar yeniden kilo almadan önceki fit görünümlerine kavuşabilirler. 

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

www. estetikcerrahi.blog

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder