8 Ocak 2017 Pazar

Gözaltı Torbalarına Çözüm Var mı?


Gözler belki de insan yüzünde en önemli estetik gölgedir. Sadece şekli yada rengi değil bakışlardaki ifade de gözlerin güzelliğini belirler. Ancak göz çevresi yüzümüzde yaşlanma belirtilerinin ilk ortaya çıktığı bölgedir. Otuzlu yaşlarda üst kapaklarda cilt yığılmaları, alt kapaklarda torbalanmalar başlar. Bunlar insanın sürekli yorgun, uykusuz, üzgün veya gerçek yaşından daha yaşlı görünmesine neden olur. Göz çevresine yönelik yapılacak estetik işlemler ile daha dingin, genç bir görünüm elde etmek mümkün olabilir. Kişilerin yüz ifadesinin değiştirilerek dinç bir görünüm kazandırılması mümkün olabilir. 
Toplumun genelinde göz kapağı estetiği terimi daha yaygın kullanılsa da yapılan işlemleri göz çevresi estetiği terimini daha doğru tanımlar. Burada üst göz kapağını kaşlar ve alınla birlikte, alt göz kapağını ise yanak ile birlikte değerlendirmek gerekir. Üst kapakta fazla deri çıkarılıp göz kapağı üzerindeoluşan yığılma önlenir. Ayrıca kaş kenarları kaldırılır. Gerekiyorsa endoskop yardımı ile kaşlar yukarı alınır. Alt kapakta ise bozulmuş olan kapak-yanak ilişkisi düzeltilir. Alt kapakta torbalanmış olan yağlar çıkarılıp yanak üzerine taşınır, aynı zamanda orta yüz bölgesi yukarı doğru taşınır. Gerekiyorsa yanağa ve göz çevresine yağ enjeksiyonları yapılır. Göz çevresindeki ince kırışıklıklar için kimyasal soyma ya da lazer yapılabilir. Göz kenarındaki kaz ayaklarına botox uygulanabilir. Göz çevresindeki renk değişimleri için ise yine lazer uygulamaları ya da yağ enjeksiyonları yapılabilir. Tüm bu işlemler tek tek yapılabileceği gibi yüz gençleştirme ameliyatının bir parçası olarak da gerçekleştirilebilir. 

Artık günümüzde ameliyatsız yöntemlere talep artması üzerinde göz çevresi estetiği için de bazı alternatif yöntemler gelişmiştir. Özellikle göz kapaklarındaki renk değişikliklerinin ve torbaların azalması için lazer uygulamaları yapılabilir. Kapakta renk değişikliği olup hacim kaybı ile başvuran hastalarda ise cilt altına yağın olarak ışık dolgusu olarak bilinen beyaz renk dolgu uygulanarak hem hacim eksikliği tamamlanıp hem de cilt renginin daha açık renk gözükmesi sağlanabilir. 

Tüm estetik işlemlerde olduğu gibi göz çevresi estetiği için de hastanın tecrübeli bir estetik cerrah tarafından değerlendirilmesi, bir tekniğin empoze edilmeye çalışılarak uygulanması yerine kişinin ihtiyacına göre en uygun tekniğin yada tekniklerin uygun kombinasyonlar ile sunulması estetik başarıyı sağlayacaktır. Ayrıca göz çevresi estetiğinin tüm yüz estetiği çerçevesinde ele alınması ve yüzdeki uyumun bozulmaması veya sürdürülmesi esas alınmalıdır. 

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

www. estetikcerrahi.blog

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder