5 Kasım 2016 Cumartesi

Lazer İle Dikeceksiniz Değil Mi?


Blok sayfamda elimden geldiğince sizlerle hastalarımın bana sıkça sorduğu sorulara (1, 2)  verdiğim cevapları da paylaşmaya çalışıyorum. 
Yüz yaralanma ile gelen hastalar veya estetik cerrahi yaptırmak için başvuran bazı kimseler görüşmenin bir yerinde ‘‘Hocam estetik olsun diye lazer ile dikeceksiniz değil mi?’’ diye soruyor. Önceleri bunun hastalar tarafından yanlış bilinen bir konu olduğunu düşünüp hastalarına uzun uzun lazerin yüksek enerjili ve tek bir dalga boyunda ışık yayan bir cihaz olduğunu, farklı lazerlerin farklı amaçlarla kullanılsa da lazer ile dikiş olmayacağını anlatmaya çalıştım. 

Bu soruyu soran hastaların sayısı artınca dayanamayıp ‘‘Nereden çıkardınız lazer ile dikiş olduğunu?’’ diye sordum. Hastalar tam bir adres gösteremese de arkadaşlarından duyduklarını, filanca lazer ile diktirmiş gibi kulaklarına geldiğini söylediler. 
Bunları duyunca belki de suçu hekimler olarak kendimizde aramamız gerektiğini düşündüm. Yaptığımız işi hastalarımıza ne kadar doğru izah edebiliyoruz? Belki bizler izah ettiğimizi sanıyoruz ama hastanın ne anladığını sorgulayıp anlayıp anlamadığını teyit ediyor muyuz? 
Diğer taraftan toplum olarak konuşmanın bir yerinde çok da anlamadığımız ama kulağımıza etkileyici hoş gelen lazer, ultrason, radyofrekans gibi teknolojik terimler geçtiğinde işlemleri daha mı çabuk, sorgulamadan kabul ediyoruz? 
Artık hekim olmadığı halde hekimliğe soyunan, hekimlerin yapması gereken saç ekimi, lazer uygulamaları hatta yara bakım ve pansumanları gibi işleri yapan kişilerin toplumda iyice yaygınlaştığını düşünürsek, bu terimler bu kişiler tarafından hastaları ikna etmek veya gözlerini boyamak için mi kullanılıyor? 
Günün sonunda ben hekim olarak üzerime düşeni yapıp hastalarıma doğru bilgiyi, gerekir ise daha çok zaman ayırıp anlatmakla yükümlüyüm. Toplumdaki bireylerin de daha çok okuyup bilgilenmesi ve ortamdaki şarlatanlara inanmadan sağlık hizmeti aldığı kişilerin etkinlik ve yetkinliğini sorgulaması gerekir diye düşünüyorum. Umarım devletimiz de gereken denetimleri ve cezai işlemleri daha sıkı yaparak tıbbi işlemlerin yanlış kişilerin tarafından halkımıza ulaşmasını engeller. 
Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder