9 Eylül 2016 Cuma

Estetik Cerrahi Eğri Bacakları Düzeltebilir Mi?


Burada yazdığım pek çok konu aslında gelen hastalarımın bana sorduğu sorulara verdiğim cevaplar oluyor. Bugünkü yazı da böyle bir sonunun cevabı: ‘‘Estetik Cerrahi Eğri Bacakları Düzeltebilir Mi?’’ 

Estetik cerrahi olarak bacaklara yapılan işlemler arasında en sık uyluktan (üst bacaktan) yağ alınması (liposuction), ikinci sırada da uyluk (üst bacak) germe ameliyatları yapılır. Ancak zaman zaman hastalar baldırlarının kalınlaştırılması ve/veya eğriliğin giderilmesi için başvurdukları da olur. Yakın zamana kadar bu hastaların sorunları silikon bacak protezleri ile giderilmeye çalışılıyordu. Ancak bu ameliyatlarda protezlerin yer değiştirmesine bağlı sorun yaşanması oldukça sık rastlanılan bir sorundu. Belki de meslek hayatımda koyduğum bacak protezinden çok başkalarının koyduğu protezleri çıkartmak veya düzeltmek için uğraşmamdan dolayı bacak protezi konulması (lütfen koyan meslektaşlarımı eleştirdiğim anlaşılmasın) benim şahsen pek sıcak baktığım ameliyatlar olmadı. 

Son yıllarda vücuttan alınan yağların dolgu amaçlı kullanılması ile ilgili bilgi ve tecrübe arttıkça giderek daha yüksek hacimli dolgu uygulamaları yapılabilir olmuştur. Bu da estetik amaçla vücutta kontur sağlamak amacıyla yağ konulmasını yaygınlaştırmıştır 


Sonuç olarak halen iskeletsel olarak çok belirgin bir eğriliği Estetik Cerrah olarak düzeltme şansımız olmasa da yumuşak doku kaynaklı asimetrileri veya yetersizlikleri silikon protezlerin yanı sıra yağ dokusunun dolgu amacıyla kullanılması ile de düzeltebilir olduk. Ayrıca artık dolgu amacı ile uygulanacak yağın kök hücreleri de içeren hücre kokteyli ile zenginleştirilmesi veya yağın kandaki büyüme faktörleri (PRP) ile zenginleştirilmesi de mümkün olabilmekte.


Yağın dolgu amacı ile uygulandığı tüm işlemlerin ortak sorunu olan konulan yağın ne kadarının kalıcı olacağının önceden kesin olarak kestirilememesi ve kimi durumlarda birden fazla uygulama yapılmasının gerekliliği bacaklara yapılacak uygulamalar için de geçerlidir. Dolgu amacı ile alınan yağın bazı işlemlerden geçirilerek yıkanması ve saflaştırılması gerektiğinden alınan yağ hacminin uygulanacak hacimden çok daha fazla olmasını gerektirir. Bu sebeple de çok fazla alınacak (donör) yağı olmayan zayıf kişiler için de yağ ile dolgu yapılması uygun seçenek olamayabilir. 

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
Google.com/+ibrahimcanter

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder