3 Ağustos 2016 Çarşamba

Tendon Kesilerinde Fizik Tedavinin Önemi Nedir?


Tendonlar kol ve önkoldaki kasların yarattıkları kasılma gücünü parmaklara ileten yapılardır. Tendonların devamlılığının bozulduğu her türlü durumda (kesilme, kopma gibi) yada çevre dokulara yapışarak hareketsiz kalmaları durumunda el bileğinin ve parmakların hareketleri olumsuz etkilenir. 

Tendonlar kompleks anatomik yapıları gereği özenli bir cerrahi onarım ile tecrübeli bir el cerrahı tarafından tamir edilmelidir. Yaralanma bölgesi göz önüne alınarak sadece tendon onarımı değil tendonu çevreleyen diğer yumuşak dokuların da onarımının yapılması gerekir. 

Ancak yapılan onarım ne kadar mükemmel olursa olsun iyileşmenin kusursuz sağlanması için tek başına yeterli değildir. Çünkü tendon onarımları sonrası iyileşme tamamlanıncaya kadar, tendonların tekrar kopmalarını engellemek için üzerlerine yük binmemesi gerekir. Bu da tendon iyileşmesi tamamlanıncaya kadar kolun atel (yarım alçı) içinde hareketsiz kılınmasını gerekli kılar. Diğer taraftan kesik uçlar birbirine kaynasın diye beklenen sürede hareketsiz kalan tendonlar çevre dokulara da yapışarak hareket özelliklerini kaybederler. İşte bu noktada Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonun önemi ortaya çıkar. Tendon onarımı sonrası hastaların el rehabilitasyon programına alınması, kesik tendonlara yük bindirilmeden pasif hareketler sağlanarak tendon çevresinde yapışıklık oluşmasının engellenmesi gerekir. Ayrıca hastalara bu süre boyunca özel yaptırılmış atellerin uygulanması gereklidir. 


Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder