11 Ağustos 2016 Perşembe

Hemanjiom Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?


Doğum lekeleri içerisinde hızla büyümeleri nedeni ile aileleri en çok endişelendiren patoloji hemenjiomlardır. Çocukluk çağının en sık görülen tümörü olan hemanjiyomlar genellikle doğumda veya doğumdan sonraki 3- 4 hafta içinde ortaya çıkarlar ve sonraki dönemde hızla büyümeye başlarlar. 

Aileleri endişen bu hızlı büyüme dönemi aslında hekimler için tanı koydurucu ve iyi bir bulgudur. Çünkü lezyonun doğumu takip eden dönemde (ilk bir yaş içerisinde) bebeğin büyümesinden daha büyük bir hızla büyüme göstermesi mevcut vasküler lezyonun hemanjiom olduğunun ispatıdır. Hemanjiomların en önemli özelliği ise hızlı büyüme dönemini takiben (genellikle bir yaşından sonra) kendiliğinden küçülüp iyileşmesidir. Bu lezyonların %50’si ilk beş yıl içerisinde, %70’i yedi yaşa kadar, %90’ı ise 12 yaşa kadar hiçbir tedavi uygulanmadan kendi kendilerine iyileşir. 

Kanama, açık yara oluşması, görme alanını kapatması, burun dudak gibi yüzün estetik ünitelerinde şekil bozukluğuna sebep olması gibi durumlarda ilk seçenek ilaç tedavisidir. Bundan birkaç yıl önce kortikosteroidler ilk kullanılan ilaçlar olsalar da artık yerlerini beta-bloker denilen kalp ilaçlarına bırakmışlardır. İlaç tedavisinden fayda görmeyen hastalarda fotokoagülasyon (Nd:YAG lazer tedavisi) diğer bir tedavi yöntemidir. 

Ağrılı lezyonlar, uzun pedikülü olan lezyonlar, medikal tedaviye yanıt vermeyen hayati bölgelerdeki lezyonlar, yüksek debili kalp yetmezliğine sebep olan lezyonlar ve gerileme fazından sonra hala büyümeye devam eden lezyonlar için ise en iyi tedavi yöntemi cerrahi tedavidir. Ayrıca hayatı tehdit eden kanama, enfeksiyon veya açık yara (ülserasyon) varsa cerrahi düşünülebilir. Ayrıca burun ucu, göz çevresi gibi lezyon kendiliğinden gerilese bile estetik deformite yaratabileceği yerlerde erken cerrahi müdahale önem kazanmaktadır. 

Sonuç olarak hemanjiomlar konunun uzmanı hekimler tarafından takip edilmesi ve özel durumlarda vakit kaybedilmeden ameliyat edilmesi gereken lezyonlardır.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder