11 Temmuz 2016 Pazartesi

Şeker Hastalarındaki Ayak Yaraları (Diyabetik Ayak) Neden Önemlidir?


Şeker hastalarında ayaklarda iyileşmeyen yaraların açılması hastalığın geç dönem komplikasyonları olarak tariflenen pek çok sorunun el birliği ile yol açtıkları bir klinik problemdir. Bu sebeple bu yaraların tedavisi zordur ve birden fazla branşın ortak koordineli çalışmasını gerektirir.
 Kronik hiperglisemi (uzun süreli kan şekeri yüksekliği) öncelikle küçük damarları (vasküler hasar) ve periferik sinirleri (periferik nöropati) etkileyerek göz, böbrek ve periferik dolaşımı (ayak dolaşımını) olumsuz etkiler. Ayrıca sinirlerin fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek duyu kayıplarına sebep olur. Ayrıca kan şekerindeki yükseklik bağışıklık sistemini de olumsuz etkilediğinden vücudun enfeksiyonlar ile baş edebilme kapasitesi de azalmaktadır.

Tüm bu olumsuz etkilerin birleşerek şeker hastalarında oluşan ayak yaralarına tıpta “diyabetik ayak” adı verilir.

Tüm dünyada en sık ayak kesilmesi (ayak ampütasyonu) sebebidir. Uygun tedavi uygulanmadığında üzerine eklenecek enfeksiyonlara bağlı tüm bacağın kesilmesine veya hastanın hayatını kaybetmesine sebep olabilir. Yapılan araştırmalarda diyabetik hastaların yaklaşık %15’inde yaşamlarının bir döneminde ayaklarında yara gelişimi meydana geldiği gösterilmiştir. Unutulmamalıdır ki doğru tedavi edilmeyip gelişen komplikasyonlar ile bir ayağı kesilen şeker hastaların yarısının takip eden ikinci sene içerisinde diğer ayağının da kesilmesi gerekmektedir. Tüm bu sebepler ile diyabetik ayak uzman hekimler tarafından tedavisinin yapılması gereken önemli bir tıbbi sorundur.
Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
Google.com/+ibrahimcanter

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder