29 Temmuz 2016 Cuma

Milli Sporumuz Cama Yumruk Atma (El Bilek Kesileri Onarımı)


Meslek hayatımda sadece bizim toplumumuza özel yaralanmalar olduğunu gördüm. Başka hiçbir toplumda birine kızıp cama yumruk atan yada arabasında pala benzeri döner bıçağı ile gezen insanlara rastlamazsınız. Polis sorsa ‘‘Pikniğe gidiyordum.’’ der. Sanırsınız her an her yerde yaprak döner yapacak.

İşin latife kısmı bir yana bu tür el bilek yaralanmaları doğru tedavi edilmedikleri taktirde kişinin sonraki yaşantısında ciddi sakatlık bırakabilecek  yaralanmalardır. El bileğinin anatomisi gereği parmakları hareket ettiren tüm tendonlar, elin kan dolaşımını sağlayan damarlar ve duyusunu ileten sinirler dar bir alandan geçerek ele ulaşırlar. Bu sebeple el bileğindeki küçük bir kesi bile çok sayıda önemli yapının yaralanmasına sebep olmuş olabilir. Kesiden çok sayıda kesik uçların sarkması nedeni ile spagetti yaralanması adı verilen, el bileğinin tamamını içeren kesilerde elin dolaşımı ve hissiyatı tamamen kaybolmuş, parmaklar ise tamamen hareketsiz kalmış olabilir.

Tüm bu yaralanmalarda hastanın mikrocerrahiye hakim, tecrübeli bir el cerrahı tarafından görülerek detaylı bir muayenesinin yapılması, yaralanan bölgenin cerrahi olarak ameliyathanede kesiler uzatılarak incelenmesi, yaralanan tüm yapıların uçlarının tek tek izole edilip doğru uçların karşılıklı uç uca dikilmesi, sonrasında da 4-6 hafta sürecek titiz bir el rehabilitasyonu ile hastaların takip edilmesi gerekir. Özellikle elin tüm damarlarının da kesildiği durumlarda ele kan gitmediği için cerrahi işlemin saatler içerisinde yapılarak elin kan akımının en kısa zamanda tekrar sağlanma zorunluluğu vardır.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder