15 Temmuz 2016 Cuma

Kellik (Saç Eksikliği) Tedavisindeki Önemli Detaylar


Saç eksikliği (kelliğe) tedavisine yönelik hemen hemen tüm reklam ve bildirimlerde toplam ekilecek saç adetine dem durularak hasta bilgilendirilmeye çalışılır. Ayrıca saç ekimi hakkında bilgi verilirken eski teknik (FUT-foliküler ünite transferi tekniği) yerine daha yeni tekniğin (FUE-foliküler ünite extraksiyon tekniği) kullanılacağı, saçların alınacağı yerde iz kalmayacağı söylenerek işlem daha cazip kılınmaya çalışılır. Bu nedenle hastalar tarafından saç ekimi sonrası sonucu etkileyecek tek faktörün ekilecek kök sayısı veya saç köklerinin alınma tekniği olacağını düşünülür.

Ekilen saç kökünün sayısı ve alınma tekniği önemli olsa da işlem sonrası estetik sonucu etkileyecek en az bu iki faktör kadar önemli olan başka detaylar vardır.

Öncelikle saç çizgisinin doğru yerde ve  doğal şekilde planlanması gereklidir. Arkası doldurulamayacak kadar fazla öne taşınmış saç çizgisi doğal olmayan sonuçlara yol açar. Ayrıca yeni saç çizgisinin konumu planlanırken ön taraftaki mevcut saçlar dökülmeye devam eder ise ileride saç şeklinin nasıl olacağı da hesaba katılmalıdır. Bazı hastalarda yanlardaki açıklığı doldurmaya çalışmak yerine mevcut saçlar arasına ekim yapılarak bu alanların sıklığının artırılması mevcut durumun ileride de idame ettirilebilmesi için daha uygun bir karar olabilir.

Diğer bir önemli nokta ekilen saçlar uzadığı zaman hangi yöne doğru büyüyeceklerinin planlanmasıdır. Saçlı derideki saçlar bulundukları yere göre farklı açılarda çıkar. Bu detay dikkat edilmeden saç ekimi yapılır ise uzayan saçlar doğal gözükmeyen bir sonuca neden olur.

Saç ekimi öncesinde ve sonrasında saç bakım ürünlerini kullanarak ekim yapılacak derinin işleme hazırlanması  işlemin başarı şansını arttıracaktır. İşlem öncesi kılcal damarları genişleterek derinin kan akımını arttıran ürünlerin kullanılması ve/veya PRP gibi yeni gelişen hücresel tedavilerin uygulanması ekilen saç köklerinden daha fazla sayıda kökün ekildiği yere adapte olup sağlıklı saç üretmesine yardımcı olur.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder