21 Haziran 2016 Salı

Kepçe Kulağı Olan Bir Çocuk Ne Zaman Ameliyat Edilmelidir?


Kepçe kulağı olan bir bebek doğduğunda ailelerin en fazla merak ettikleri konu bu sorunun ameliyatsız düzeltilip düzeltilemeyeceğidir. Doğumdan sonraki ilk 3 ay kulak kıkırdağı çok yumuşaktır ve kolayca şekil alır. Bu dönemde yapılacak kalıp uygulaması ve bantlama ile kepçe kulak görünümü azaltılabilir veya düzeltilebilir. Ancak 3 aydan sonra bu uygulama faydasızdır.


Bu dönemin geçirildiği haslarda ise kepçe kulak onarımına karar verilirken çocuğun içinde bulunduğu toplumdaki uyumun  bakarak karar vermek en uygun davranış olacaktır. Çocuk ya da ailesi görüntüden çok rahatsız oluyorsa, arkadaşları tarafından alaya alınıyorsa, bu alaylar çocuğun ruhsal durumunu etkiliyorsa ameliyat yapılmalıdır. Bazı çocuklar etkilenmediklerini söylemekle birlikte, sosyal ilişkileri bozulur ve okul başarıları düşer. Kız çocukları saçlarını toplamaktan kaçınırken erkek çocukları saçlarını uzatmaya başlar. Kimi zaman uygunsuz saç bandı, bere türü aksesuarlar kullanmaya başlayabilirler. Kimi zaman kulaklarını arkadan çok kuvvetli yapıştırıcılar ile kafa derisine tutturmayı deneyebilirler. Bu tür durumlarda ameliyat kararı anne babalar ve gerekli görülürse bir psikolog ile birlikte alınır.

Çocuk üç yaşına geldiğinde kulak kepçesi erişkin büyüklüğünün %85’ine ulaşır. Kepçe kulak ameliyatları için ideal yaş 4-6 yaş arasıdır. Çocukların ruhsal durumlarının etkilenmemesi için ilkokula başlamadan önce ameliyatın yapılması önerilirdi. Ülkemizde de okul öncesi eğitimin sıklığının artması ve çocukların akranları arasına karışma yaşı düşmesi sebebi ile bizler de artık ameliyatı olabildiğince erken 4-5 yaşlarında yapmak istiyoruz. Ancak ülkemizde çoğu aile korumacı tutumları nedeni ile çocuklarına kıyamaz ve ameliyatı yaptırmazlar. Bu nedenle kepçe kulak ameliyatı olan büyük çocuk ve erişkinler sayısı da az değildir. Ancak erken yaşta ameliyat yapılması hem çocuğun ruhsal olarak yaralanmasını önler, hem de yumuşak olan kıkırdaklar daha kolay şekillenir.
Sağlıklı günler dilerim.


Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder