9 Mayıs 2016 Pazartesi

Kraniomaksillofasiyal Cerrahi Nedir?


En basit tarifi ile Kraniomaksillofasiyal Cerrahi; gövdenin üzerinde boyun ve kafa bölgesini ilgilendiren tüm cerrahi sorunların (doğumsal, tümörler veya kazalar neticesinde olan ve estetik kaygılar) çözümüne yönelik yapılan cerrahidir.

Bu tanım açıldığında kafatası büyümediği için beyni sıkışan bebeklerin (kraniosinostoz) ameliyatlarından tavşan dudaklı bebeklerin ameliyatlarına (dudak damak yarıkları), kulağı olmayan bebeklere kulak yapımından (mikroşia) çene kapanma sorunu olan hastaların diş ameliyatlarına (ortognatik cerrahi), nefes alamadığı için yüz kemiklerinin ilerletildiği hastalardan (Pierre Robin hastalığı, mandibula hipoplazisi gibi) yüz oranlarının değiştirilmesine (hipertelorizm cerrahisi, fasiyal implantlar), yüz felcinden (fasiyal sinir paralizisi) yüz kemiklerinin kırıklarına (maksillofasiyal kırıklar) kadar pek çok konuda yapılan ameliyatları tanımlar.

Adı geçen bu ameliyatların her birisi, başlı başına bir uzmanlık alanı olacak derecede ileri cerrahi teknik beceri ve tecrübe gerektiren ameliyatlardır. Bu ameliyatlardaki başarı cerrahın tek başına gayreti ve becerisi ile sağlanamaz. Bu hastalarla uğraşan Plastik Cerrahın multidisipliner olarak beraber çalışan bir ekibin (plastik cerrah, beyin cerrahı, ortodontist, radyolog, tıbbi genetikçi, oftalmolog, KBB uzmanı, anestezist, psikolog, FTR uzmanı, konuşma terapisti ile tıbbi fotoğrafçı ve ressam) parçası olması gerekir. Çünkü farklı disiplinlerden gelen bilgi, görüş ve katkılar hastaların tanı ve tedavisinin daha doğru ve hızlı olmasını sağlar. Ayrıca bu grup hastaların pek çoğu çocuk yaş grubundadır. Büyüme sürecinde değişen kafa ve yüz oranları ile yapılan ameliyatların etkilerinin zaman içerisinde takip edilerek gerekli zamanlarda ek ameliyatlar veya cerrahi dışı tedavilerinin de yapılması gerekir. Bu yüzden bu tür ameliyatları yapan hekimler olarak bizler doğduğu anda gördüğümüz pek çok bebeğin büyüdüğüne şahitlik etme mutluluğuna sahip oluruz.
Yurt dışında Plastik Cerrahi ihtisas eğitimi sonrası üst ihtisas olarak eğitimi alınan Kraniomaksillofasiyal Cerrahi için ülkemizde Hacettepe Üniversitesi’ndedoktora programı çerçevesinde verilmektedir.
Sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder