25 Mayıs 2016 Çarşamba

Damak Dudak Yarığı Olan Bebekler Nasıl Beslenmelidir?


Dudak damak yarığı olan bebeklerin ailelerinin en önemli kaygısı bebeğin ne şekilde besleneceğidir. Bebekteki yarık nedeni ile bebeğin yutamayacağından hatta nefes almakta güçlük çekeceğinden endişe eden anne babalar olabilir.
Aslında damak dudak yarığının olması bebeğin yutma veya nefes alma fonksiyonlarını olumsuz etkilemez. Bu bebeklerde ağız içine aldıkları sıvı gıdaları rahatlıkla yutabilirler. Aynı şekilde eğer alt çene kemiğinin küçük olması gibi eşlik eden ek bir sorun yok ise bu bebeklerin nefes almasında da sorun yaşanmaz.
Mevcut yarıkları nedeni ile yarık damak dudağı olan bebeklerin anne memesini ememeyecekleri yönündeki düşünce de doğru değildir. Bebekler anne memesini emerken biberon emdikleri gibi yanakları ile negatif basınç oluşturmaz, annelerinin meme başını dilleri ile damakları arasında sıkıştırarak sağma hareketi yaparlar. Bu sebeple yarık damak dudağı olan bebeklerin çok önemli bir bölümü anne memesini emip beslenebilirler. Diğer taraftan yarık nedeni memeyi yeteri kadar ağzına alamayan veya ememeyen bebeklerin anneleri yarık kısmı memeleri ile örtülerek de bebeğin kendilerini emmesine yardımcı olabilirler. Ayrıca damak yarığı geniş olan bebeklere yarığı kapatacak geçici damaklık yaptırılarak da emmeleri desteklenebilir. Bu bebekler için hazırlanmış özel biberonlar da piyasada vardır.

Her bebek beslenirken az yada çok hava yutar. Bu sebeple emzirmeyi takiben bebeklerin gazı çıkartılması gerekir. Yarık damak dudaklı bebeklerde yarığa bağlı olarak beslenirken yuttukları hava çok daha fazladır. Bu sebeple yarık damak dudaklı bebekler karınları şiştiğinden çok daha çabuk doyduklarını düşünerek emmeyi bırakabilir. Bu bebekler dik tutularak  sırtlarına vurulması suretiyle gazları çıkartıldıktan sonra tekrar beslenmeli, yattıklarında da gaz çıkarıp kusacakları için sırtları 60-90 derece yüksek olacak şekilde oturur pozisyonda ve yan yatırılmaları gerekir. Aksi taktirde kustukları içeriği akciğerlerine kaçıracaklarından sık akciğer enfeksiyonu ve orta kulak iltihaplanması atakları geçirirler.

Son olarak normal bir bebek aşağı yukarı 3 saatte bir uyanıp beslenirken yarık damak dudağı olan bebeklerin (daha sık 2-2.5 saatte bir) beslenmesi gerekir.

Her beslenme sonrası bir tatlı kaşığı su verilerek ağız için temizlenmesi ve hiç bir koşulda burundan takılan beslenme sondaları ile yarık damak dudaklı bebeklerin beslenmemesi gerekir.
Sağlıklı günler dilerim.


Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder