21 Nisan 2016 Perşembe

Ortodontik Tedavi mi Ortognatik Cerrahi mi?


Aslında ortognatik cerrahi planlanan bir hasta için böyle bir tercih yoktur. Ortognatik cerrahi yapılacak her hastaya zaten ortodontik tedavi yapılarak işlem öncesinde hastanın ameliyata hazırlanması ve işlem sonrası da son rötuşların yapılması gerekir. Bu açıdan bakıldığında ortognatik cerrahi yapılacak hastalarda ortognatik hazırlık olmazsa olmazdır.
O halde kimlere sadece ortodontik tedavi kimlere ortodontik tedavi artı ortognatik cerrahi yapıyoruz? İşte bu noktada hastalardaki kapanma probleminin şiddeti belirleyici olmaktadır. Eğer alt-üst dişler arasındaki kapanma problemi birkaç milimetre ile sınırlıysa ve dişlerin eğimlerinin düzeltilmesi ile problem halledilebilecek düzeyde ise sadece ortodontik tedavi yeterli olacaktır.
Ancak dişlere verilebilecek maksimum bir eğim miktarı vardır. Bu düzey aşıldığında artık diş kökleri çene kemiklerinden çıkmaya başlayacağı için daha fazla eğim verilemez. Bu sebeple kapanma probleminin ağır olduğu hastalarda (sorunun dişlere eğim verilerek çözülemediği durumlarda) ortognatik cerrahi devreye girmektedir. Bu hastalar da ameliyata alınmadan önce dişlerdeki eğimin ters yönde (vücudun mevcut deformiteyi ortadan kaldırmak için yarattığı kompansasyonu ortadan kaldıracak şekilde) değiştirilmesi gerekir ki ameliyat ile iskeletse anormaliye maksimum fayda sağlanabilsin.

Ayrıca yüzde orta hat eğriliği olan, yüzün uzunluğunun değiştirilmesi gereken, yüz oranlarının değiştirilmesi gereken, çene eklem problemleri olan, çene ucunun da belirginleştirilmesi gereken ve solunum sıkıntısı olan hastalarda dişler arasındaki kapanma problemi ne olursa olsun mutlaka ortognatik cerrahiye ihtiyaç vardır.
Sağlıkla kalın.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
plus.google.com/+ibrahimcanter


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder