5 Nisan 2016 Salı

Meme Protezi Nedir? Bölüm I


Doğumsal olarak küçük memeleri büyütmek amacı ile ya da gebelik/emzirme sonrası küçülüp hacim kaybeden memelere hacim kazandırmanın en güvenilir yolu meme protezi uygulanmasıdır.

Meme protezleri vücut ile uyumlu silikon ile yüksek teknoloji altında üretilir. Her protezin nerede, hangi firma tarafından üretildiğinin kaydının tutulduğu lot numarası denilen bir numarası vardır. Bu numara ile protezin modeli, hacmi, şekli ve daha birçok özelliği hakkında bilgi edinmek mümkündür.

Meme protezleri yumuşak silikon kabul içerisinde sıvı silikon veya serum fizyolojik olan tıbbi cihazlardır. Yıllar içerisinde dış kabuğun dayanıklılığı (içeriğini sızdırmazlığı, parlama riski) ve güvenilirliği hakkında pek çok gelişme kaydedilmiştir. Protezin içerisine konulan sıvı silikon da sağlanan gelişmeler ile insan vücuduna asla bulaşmayan, kendi kendisine tutunan silikon molekülleri (high cohesive silicone) üretilmiştir. Bu sebeple protezin dış kabuğu bir sebepten zarar görse dahi mevcut protezler şeklini korur ve vücuda zarar vermez.

Yıllar içerisinde protez şekilleri de değişen hasta ihtiyaçlarına daha iyi uyum sağlayacak şekilde değişti. Artık sadece hacim değil protezlerin taban genişliği, yüksekliği ve projeksiyonu (göğüs duvarında ne kadar çıkıntı oluşturduğu) planlanabilmektedir. Ayrıca yuvarlak tabanlı protezlere ek olarak anatomik şekilli denilen meme şekline daha uyumlu damla şekilli protezler üretilmeye başlamıştır.

Tüm bu gelişmeler olurken her üründe olduğu gibi meme protezlerinin de ucuz ancak daha düşük kalitede olanları vardır. Bu sebeple uygulanacak protezin kalitesini mutlaka hekiminizle tartışınız. Unutmayınız ki meme protezi her an vücudunuzda taşıyacağınız bir tıbbi cihazdır. Uygun olmayan protezler sadece estetik sorunlara yol açmayıp uzun vadede sağlık problemlerine de neden olabilir.

Sağlıkla kalın.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
plus.google.com/+ibrahimcanter


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder