5 Nisan 2016 Salı

Kullandığınız Sütyen Doğru Mu?


Kadın iç giyiminin ayrılmaz parçası olan sütyen aslında kadın meme sağlığı açısından da çok önemlidir. Kendi başına yer çekimine etkisine direnemeyen memelerin sarkması zaman içinde kaçınılmazdır. Bu sebeple doğru sütyen seçimi meme estetiğinin muhafaza edilmesi için çok önemlidir. Kullanılan sütyen ne koşulda olursa olsun (abiye gece kıyafetinin altında da spor yaparken de) memelere tam destek sağlayacak şekilde tercih edilmelidir.

Bir önceki blok yazımda doğru sütyen numarasının ve cup size’ın belirlenmesi ile ilgili bilgiler paylaşmıştım. Ancak bu iki parametre yeterli değil. Sütyen numarasının (göğüs çevresini saran kısmın yada sütyenin çapının) kişinin göğüs çevresi ile uyumlu olması, kullanılan sütyenin memeleri ne kadar sardığı, omuz askılarının ve meme altına sütyenin (balenlerin) ne kadar oturduğu önemlidir.

Sütyen numarasının doğru olup olmadığı arkada kopçaları içeren arka bantların durumu incelenerek anlaşılabilir. Eğer kopçaları içeren arka bantlar çok gevşekse ve yukarı kaçıyorsa daha küçük numaralı bir sütyen tercih edilmesi gerekirken, koltuk altında  veya sırtta sütyen arka bandı üzerine dokular taşıp bant aşağı kayıyorsa sütyen numarasının büyütülmesinde fayda olacaktır.

Sütyende memeyi saran kısım memeye tam oturması gerekir. Küçük cup size kullanılırsa meme adeta alttan sıkıştırılmışçasına sütyenin üzerinden taşar. Bu durumda sütyen meme alt çizgisine iyice girmeye başlar. Gereğinden büyük cup size kullanıldığında ise sütyenin memeyi saran kısmı ile meme arasında ve sütyenle meme altında boşluk kalır. Bu durumda hem sütyen memeyi yeteri kadar destekleyemez hem de özellikle göğüs dekoltesi olan kıyafetlerde estetik olmayan görüntüler oluşur.

En sıkı konumlarına getirildiklerinde dahi sütyen askıları omuza düşüyorsa askılar olmaları gerektiğinden uzundur. Keza bunun tersi durumda ise (askılar olmaları gerektiğinden kısa ise) sütyen aksıları omuzlara gömülerek askı izi yapmaya başlayacaktır.

Sağlıkla kalın.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
plus.google.com/+ibrahimcanter

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder