23 Mart 2016 Çarşamba

Güneş Kremi Sizi Güneşin Zararlı Etkilerinden Ne Kadar Korur? SPF Nedir?


Güneşli günler yaklaşırken güzel bir görünüm için bronzlaşmak isteyenlere güneşte kalmanın zararları defalarca anlatılmıştır. Güneşten gelen ultraviyole (kızılötesi) ışınlar cilt kanseri yapan en önemli etken olmalarının yanı sıra aynı zamanda foto yaşlanma (photoaging) denilen cildin daha hızlı yaşlanma sürecine de sebep olur.

Peki kullandığımız güneş kremleri nasıl korur? Öncelikle güneş kremleri güneş ışınlarını yansıtma özelliklerine göre fiziksel koruyucular ve güneş ışınlarını emerek etkilerini yok etme özelliklerine göre de kimyasal koruyucular olmak üzere ikiye ayrılır. Genelde piyasada satılan koruyucular her iki özelliği de bünyelerinde bulunduran karışımlardır.

Güneş kremlerinin tüplerinde veya şişelerinin üzerinde yazan SPF sayısı (sun protection factor) ise güneş kremi uygulandığı taktirde ciltte yanık oluşturan güneş ışınlarının ne kadarının cilde ulaşabileceğini gösteren sayıdır. SPF15 yazan bir güneş kremi uygulandığında gelen ışının on beşte biri ciltte etkili olacaktır. Bir başka deyişle çok beyaz tenli birisi güneşe çıktıktan 1 dakikada sonra kızarıklık gelişiyorsa aynı kişi SPF15 olan güneş kremi kullanır ise 15 dakika sonra aynı miktarda kızaracaktır. Bu sebeple SPF sayısı arttıkça güneş kreminin koruyuculu da artsa da güneş kremi kullansa bile sonuçta kişinin güneşte ne kadar kalacağını kişinin cilt tipi belirler. Daha doğru bir ifade ile koyu renk tenli olan kişiler daha SPF faktörü düşük güneş kremlerini kullansalar da cilt rengi açıldıkça aynı etki ancak daha yüksel SPF faktörlü kremler kullanılarak sağlanabilir.

Ancak unutulmaması gereken önemli nokta SPF sayısı cildin kızarmasına ya da yanmasına neden olan güneş ışınlarından korunma miktarını ölçer. Ultraviyole tip B (UVB) ışınları daha yüzeyel etkilidir ve güneş yanıklarına neden olan ışınlardır. Ultraviyole tip A (UVA) ışınları ise daha derin etkilidir. Ciltte bronzlaşmaya veya yanmaya neden olan ışın ultraviyole tip B ışınları olduğundan SPF faktörü ciltte hücresel hasar ve yaşlanmaya etkisi olan ancak kızarıklık veya ciltte yanma yapmayan ultraviyole tip A ışınlarına karşı korunmayı göstermez. Bu sebeple güneş kremi tercih ederken sadece üzerindeki SPF sayısına değil, hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı etkili olan geniş spektrumlu kremler tercih edilmelidir.

Ayrıca unutulmaması gereken diğer önemli noktalar güneş kremleri kuru cilde uygulanmalı, güneşe çıkmadan en az 15 dakika önce sürülmüş olunmalı, hiç su ile temas olmasa veya terlenilmese bile maksimum iki saatte bir tekrar uygulanmalıdır. Kremlerin suya dayanıklı denilerek satılıyor olmasına güvenmemek gerekir. Ayrıca SPF faktörünün yükselmesi güneş kreminin sürüldükten sonra etki süresinin de uzun olacağı anlamına gelmez. Ayrıca ilaçlar gibi güneş kremlerinin içinde de etken maddelerin de zamanla etkilerinin azalacağı, bu ürünlerin de bir raf ömrünün (son kullanma tarihinin) olduğu akılda tutulmalıdır.

Son olarak güneş kremlerinin üzerinde yazan SPF koruması kremin her santimetrekareye 2 mg uygulandığı durumda (2mg/cm2) geçerlidir. BU da yaklaşık 165-170 cm boyunda 68-70 kilogram 80-82 cm bel çevresi olan bir insanın 30 gr (30 ml veya 6 çay kaşığı kadar) kremi her uygulamada mayo ile kapatılmayan bölgelere uygulaması gerektiği anlamına gelir.

Güneşten korunmada güneş kremleri kadar uygun kıyafetlerin (şapka, güneş gözlüğü ve UV korumalı kıyafetlerin) de en az güneş kremleri kadar önemli olduğu unutulmamalıdır.

Sağlıklı günler dilerim.


Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder