26 Şubat 2016 Cuma

Yanık Sonrası Ne Kadar İz Kalacak?


İnsanlık tarihi boyunca yanığa bağlı yaralanmalar hep olmuş ve maalesef hep de olacaktır. Yanık çoğu zaman önlenebilen kazalar sonucunda oluşan, kişilerin bedenlerinde ve ruhlarında iyileşmesi uzun zaman ve emek gerektiren yaralar açan bir travmadır. Zaman zaman hastanın hayatını tehdit edecek düzeyde yaygın ve derin yanıkları olan hastalar ile ilgilensem de genelde başvuran hastalarımın önemli bir kısmı evde sıcak su/çay dökülmesi sonucu oluşan yüzeyel yanıklı hastalardır.

Bu hastaların önemli bir kısmı evde büyüklerinin bir anlık dikkatsizliği sonucu yanan küçük çocuklardır. Anne babaların belki biraz da suçluluk duygusunun da etkisi ile en sık sordukları şey "Çok iz kalacak mı?" sorusudur.

Hasta yakınlarına anlatmaya çalıştığım gerçek: İlk anda oluşan yanık ne kadar derin ise o kadar belirgin iz kalacaktır. Ancak bu yanığın üzerine bir de -enfeksiyon eklenir ise- derideki hasar artacağı için kalacak olan iz de artar. Bu sebeple yanık pansumanı titizlik ve özen gerektiren bir konudur. Yanık pansumanlarının steril şartlarda ve olabildiğince yarayı en hızlı iyileştirecek önlemler alınarak yapılması gerekir.

Sıcak su dökülmesi sonucu olan yaralanmalarda -ilk yapılması gereken- yanan bölgenin olabildiğince hızlı soğutulması (örneğin -kıyafetlerin çıkartılması için bile zaman kaybetmeden- üzerinde derhal su dökülmesi), sonrasında ise eş-dost-tanıdıkların önerdiği tedaviler yerine yetkin bir Plastik Cerrahın takip ve önerilerine uyulmasıdır. Olmuşla ölmüşe çare yok. Ancak durumu daha da kötüleştirecek, yaranın enfekte olmasına neden olacak veya yaranın irritasyonunu arttırarak iyileşmesini geciktirecek işlemlerin yapılmaması erken dönemde dikkat edilmesi gereken en önemli adımlardır. 

Sağlıklı günler dileklerimle.


Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder