28 Ocak 2016 Perşembe

Kilo versem de kalçalarım erimiyor - Estetik yağ alma (Liposuction) Ameliyatı I


"Kilo versem de bazı bölgelerdeki yağlar bir türlü erimiyor." Bu cümle özellikle bayanlardan çok duyduğumuz bir yakınmadır. Peki bu yakınma ile dile getirilen durumun arkasında yatan sebep nedir?

Konunun daha iyi ortaya konulması için cevaplanması gereken ilk soru: "Kilo aldığımızda neden yağ dokusunda artış olur?"
İnsan kullandığından daha fazla kalori içeren besinler tüketir ise fazlalık miktar vücutta depolanır. Fazlalık kalorinin birim hacimde  en ekonomik depolanma şekli yağ olduğu içim de aşırı kalori alımını takiben yağlanmada artış olur. Tabii ki cinsiyet farkına bağlı olarak (östrojen hormonunun düzeyine bağlı olarak) insanların yağ dağılımları da farklılık gösterir. Özellikle kadın tipi yağlanma denilen yağlanma şeklinde yağlar kalçada ve belde toplanır. 

Cevaplanması gereken asıl soruya  dönersek: "Neden kilo alırken her yerimize kilo alırız (yağlanırız) ancak verirken belli bölgelerden bir türlü kilo kaydedemeyiz?"
Yemek yediğimizde vücutta insülin hormonu yükselerek enerji içeren besin maddelerinin yağ hücrelerine girmesini ve burada depolanmalarını sağlar. Tüm yağ hücrelerinde tek tip insülin reseptörü (algılayıcısı) olduğu için vücuttaki tüm yağ hücreleri eşit oranda yağ depolar. Aç kaldığımızda ya da egzersiz yapıp enerji ihtiyacımızı arttırdığımızda ise vücut depoladığı enerjiyi kullanmak için adrenalin isimli hormon salgılanır. Ancak yağ hücrelerindeki adrenalin reseptörleri homojen değildir. Bazı bölgelerdeki yağ hücreleri adrenalin salınımına anında cevap vererek bünyelerinde depoladıkları yağı derhal kana karıştırırken kimi bölgelerdeki yağ hücrelerinin adrenalin cevabı çok daha yavaştır.

Sonuç olarak kilo alırken her yere alıp verirken öncelikli olarak belli bölgelerden verildiğinde bir dengesizlik oluşur. Hele bir de kişilerde sık sık kilo alıp verme eğilimi var ise tartıda kilo değişikliği olmasa da vücuttaki yağ dağılımı değişir. Örneğin hasta 55 kilodan 60 kiloya çıkarken fazlalık kilolar tüm vücuda homojen dağılır. Ancak kilo verip tekrar 55 kiloya indiğinde vücut şekli artık kilo almadan önceki gibi değildir. Belki belli belirsiz kolları veya yüzü daha zayıf ancak kalçaları (yada kiloları depoladığı yağ pakeleri nerede ise o bölge) biraz daha belirgindir. Bu döngü birkaç kez tekrarladığında ise klinik durum iyice netleşir ve hasta bahsedilen şikayeti ile hekim karşısına gelir. 

Bu hasta grubu liposuction ameliyatından en fazla fayda görecek hasta grubudur. Çünkü şikayet belli bir bölgededir. Bu bölgeye yapılacak müdahale ile şekil bozukluğu ortadan kaldırılarak vücut şekillendirmesi başarı ile sağlanacaktır.


Sağlıklı günler dilerim.
Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

 





Hiç yorum yok :

Yorum Gönder