6 Ocak 2016 Çarşamba

Estetik Cerrahi Sanat Mıdır?



Tıbbın cerrahi branşları, istisnasız bir şekilde bizden önceki ustaların geliştirdiği temel tekniklerin zor bir eğitim süreci sonunda öğrenildiği branşlardır. 

Plastik ve Estetik Cerrahi ise diğer cerrahi dallardan farklı olarak hemen her anatomik bölgede ve çok çeşitli ameliyatlar ile uğraşan bir branştır. Bu bakımdan Plastik ve Estetik Cerrahlar aynı zamanda iyi bir elcerrahı, mikrocerrah (sinir onarımı ve damar onarımı ve doku nakilleri yapan cerrah) ve maksillofasiyal cerrahtır. Yapılan hiç bir ameliyat bir önceki ile aynı değildir. Ameliyatın ne şekilde yapılacağını hastadaki problemin kendisi kadar cerrahın cerrahi becerisi, klinik tecrübesi ve estetik görüşü de şekillendirir. Ancak aldığımız uzun eğitim ve yaptığımız zor ameliyatlar bizleri sanatçı yapmaz.

Öncelikle sanatçı sanatını birilerine beğendirmek için yapmaz. İçinden geleni, hissettiğini yansıtır. Kimi zaman yaşadığı dönemin ötesinde eserlerini verir. Hiç bir kurala bağlı kalmadan tualine, kiline yada mermere şekil verebilir. Yaptığı eserler zamandan bağımsızdır. Eserleri  sanatçılar öldükten sonra da varlıklarını sanatçının yarattığı şekilde sürdürür.

Plastik Cerrahlar olarak hepimiz yaptığımız ameliyatlarda hastalarımıza karşı sorumluyuz. Yaptığımız ameliyatlarla şekillendirdiğimiz hastalarımıza karşı vicdani ve yasal sorumluluğumuz var. Sırf kendi beğenimiz doğrultusunda ameliyat yapamayız. Aklınıza gelen her tekniği hasta üzerinde uygulama hakkına sahip değiliz. Estetik ön görülerimiz ile cerrahi karalarımızı versek de bunları mutlaka bilimsel gerçeklere dayandırmak, kanıta dayalı tıp kavramı içerisinde hareket etmek zorundayız. Ayrıca Plastik Cerrahide yaptığımız hiçbir işlem zamana karşı direnemez. Hastalarımızın yaşı ilerledikçe en iyi estetik sonuçlarda bile yaşlanma belirtileri gelişir.

Tüm bu sebeplerden dolayı bizler sanatçı değil Zanaatkârlarız. İşimizde ustalaşıp hastalarımıza en iyi hizmeti vermekle yükümlü olan, ustalığımız ölçüsünde başarılı olan insanlarız.


Hiçbir cerrah sadece Allah vergisi yetenek ile başarıyı yakalayamaz. Yeteneği dahilindeki el becerisini sıkı çalışma ile geliştirmeli, her hekimin yapması gerektiği gibi güncel yayınları takip ederek tıp bilgisini yenilemeli ve geliştirmelidir. Plastik Cerrahlar tıbbın sınırlarını zorlayarak bu sınırları hep öteye, daha öteye götürseler de sonuçta hekimlik icra eden insanlardır. Bizler başarılarımızı heykeller, resimler önünde pozlar vererek değil hastalarımıza maksimum özeni göstererek, hastalarımızda karşılaştığımız sorunlara çözümler üreterek ve yenilikleri takip edip cerrahi tekniğimizi geliştirerek yakalarız. Sanatsal faaliyetler insanın estetik görüşünü şekillendirse de cerrahi tekniğini geliştirmez. 

Not: Bilimsel bir faaliyetin ne kadar meşakkatli ve uzun zamanda yapıldığını anlatan bir paylaşımımı bir önceki blok yazımda bulabilirsiniz.  

http://ibrahimcanter.blogspot.com.tr/2016/01/30-aralk-2015de-belki-yln-en-anlaml.html



Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
bilgi@ibrahimcanter.com 
www.ibrahimcanter.com

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder